Izaberite stranicu

Ричард Пауерс, ITE амбасадор Њемачке, побједник eTwinning-а за будуће наставнике и освајач Европске награде за почетно образовање наставника

Сви се слажу да онлајн транснационални пројекти у eTwinning-у оживљавају учење у учионици, ангажујући ученике на начин на који уџбеници и вјежбе не могу.

Међутим, наставници морају знати како да пронађу партнера, како да планирају пројекат, како да приступе Европској платформи за школско образовање и поставе TwinSpace, како да документују пројекат и како да га поднесу на евалуацију у контексту ознаке квалитета.

Замислите, дакле, универзитетски курс за студенте будуће наставнике, који их подучава о eTwinning-у, Еразмусу+ и свим невјероватним ресурсима доступним на Европској платформи за школско образовање током самог студија! Замислите универзитетски курс на којем студенти наставници сарађују са другим студентима наставницима из цијеле Европе на eTwinning пројекту, уче како да га планирају, поставе на TwinSpace, документују, размишљају о искуству, изазовима и постигнућима, и све то прије него су чак и постали наставници!

То је оно што се ради на мом курсу „Пројектно учење уз eTwinning и Еразмус+ за интеркултуралност“! Курс од 13 седмица вриједи 3-6 ECTS. Сваке недеље обрађује се друга тема везана за eTwinning, уз шест недељних курсева резервисаних за пројекат.

Студенткиња будућа наставница Мари-Луис Мунз изјавила је: „Много тога сам научила о eTwinning-у и Европској платформи за школско образовање током студија. Сада, када сам у практичној фази предавања, не вјерујем да бих имала времена да учим о eTwinning-у. Допада ми се што већ могу да покренем eTwinning пројекте захваљујући овом eTwinning курсу. Већ имам добру мрежу студената будућих наставника у Италији, Шпанији и Француској које могу да контактирам када одлучим да радим пројекте.“

Након овог курса који подучавам већ шест семестара, заиста вјерујем да студенти наставници морају током студија да уче о eTwinning-у и великом броју бесплатних ресурса и сарадничких веза Европске уније прије него што постану наставници. Када постану наставници, долазе у нове школе као већ мотивисани и искусни еТвинери, спремни да покрену пројекте.

На курсу комбинованог учења, гостујући говорници, као што су eTwinning модератори и ITE амбасадори из Њемачке и Европе дају мотивишуће говоре о својим искуствима студентима наставницима. Курс се одржава преко Zoom-а, једном недјељно, у трајању од 90 минута. Све активности учења одвијају се у Moodle учионици, тако да ученици нигдје не иду.

У априлу 2024. године, курс ће имати прву међународну кохорту чији ће домаћин бити Универзитет у Штутгарту. Преко 40 студената наставника из цијеле Европе заједно ће похађати курс, омогућавајући пројектним партнерима да сарађују док стичу универзитетске кредите током студија.

Били смо веома узбуђени када смо освојили eTwinning за будуће наставнике – Европску награду за почетно образовање наставника и желимо да подијелимо наш курс са другим ITE институцијама. Приступ на ОЕР наставни план и програм за курс је овдје.

За више информација о курсу, учешћу у пројектима, пријави на курс Универзитета у Штутгарту у октобру 2024.године, или како да постанете гостујући предавач, контактирајте мене, професора Ричарда Пауерса на: richard.powers@ilw.uni-stuttgart.de

Слика: Њемачки ИТЕ студенти са курса представљају своје транснационалне пројекте током церемоније додјеле диплома. (Фотографија: Ричард Пауерс. Имена и дозволе људи на слици документовани су потписом.)

Линк за наставни план и програм: https://drive.google.com/file/d/1mi2qveVC3AZf33YJlB2P9AlO9-vrGREC/view?usp=drive_link