U razdoblju 4 – 6. listopada 2023. godine, Državni tim za podršku EPALE (NSS) Sjeverne Makedonije ugostio je u Skoplju sudionike Regionalne obuke i umrežavanja za ambasadore EPALE. Događaj je održan kao dio višegodišnje regionalne suradnje u okviru projekta EPALE, a nazočili su ambasadori EPALE i članovi državnih timova za podršku EPALE iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

U kontekstu Europske godine vještina, cilj ovoga regionalnog peer-learning događaja bio je jačanje mreže ambasadora EPALE, istražujući potencijal predstavljenih vještina, razmjenu iskustava, znanja i primjera dobre prakse u regiji. Podržavajući višejezičnost platforme, svi sudionici pozvani su koristiti jezike svoga govornog područja tijekom događaja, što se pokazalo kao jak element koji ih povezuje, unatoč izazovima zbog brojnih razlika.

Tri radna dana bila su utemeljena na tri tematska fokusa EPALE u 2023. godini. Prvi dan bio je posvećen ANGAŽIRANOSTI – upoznavanju. Radionica je bila posvećena skupu vođenih interaktivnih vježbi kojima je bio cilj međusobno upoznavanje sudionika, prepoznaju važnost rada u timu i definiranju očekivanja.

Tijekom drugoga dana održana je panel rasprava na temu OSNAŽIVANJA. Državni ambasadori su razmijenili primjere dobrih praksi i podijelili iskustva u radu s teško dostupnim ciljnim skupinama. EPALE ambasadori iz zemalja regije imali su prigodu podijeliti tehnike i alate osobne motivacije na veoma praktičan i konkretan način.
Treći dan bio je posvećen temi UKLJUČENOSTI. Istražene su jake strane državnih timova u smislu vještina ambasadora, kao i moguće oblasti u kojima bi im mogla biti potrebna određena podrška. Ideja je bila istražiti na koji način se mogu EPALE ambasadori u regiji međusobno podržavati, uskladiti vještine i naučiti više jedni od drugih.
Tijekom tri dana intezivnoga rada uspostavljena je snažna osnova za buduću suradnju EPALE ambasadora iz šest zemalja regije uz veliki potencijal za oblikovanje i jačanje regionalne mreže ambasadora u idućem EPALE ciklusu.