Richard Powers, ITE ambasador Njemačke, pobjednik eTwinninga za buduće nastavnike i dobitnik Europske nagrade za početno obrazovanje nastavnika

Svi se slažu da online transnacionalni projekti u eTwinningu oživljuju učenje u učionici, angažirajući učenike na način na koji udžbenici i vježbe ne mogu.

Međutim, nastavnici moraju znati kako pronaći partnera, kako planirati projekt, kako pristupiti Europskoj platformi za školsko obrazovanje i postaviti TwinSpace, kako dokumentirati projekt i kako ga podnijeti na evaluaciju u kontekstu oznake kvalitete.

Dakle, zamislite sveučilišni tečaj za studente buduće nastavnike, koji ih poučava o eTwinningu, Erasmusu+ i svim nevjerojatnim resursima dostupnim na Europskoj platformi za školsko obrazovanje tijekom samog studija! Zamislite sveučilišni tečaj na kojem studenti nastavnici surađuju s drugim studentima nastavnicima iz cijele Europe na eTwinning projektu, uče kako ga planirati, postaviti na TwinSpace, dokumentirati, razmišljati o iskustvu, izazovima i postignućima, i sve to prije što i postanu nastavnici!

To je ono što se radi na mom tečaju „Projektno učenje uz eTwinning i Erasmus+ za interkulturalnost“! Tečaj od 13 tjedana vrijedi 3-6 ECTS. Svaki tjedan obrađuje se druga tema povezana s eTwinningom, a šest tjedana tečaja rezervirano je za projekt.

Studentica buduća nastavnica Marie-Luise Munz rekla je: „Puno sam naučila o eTwinningu i Europskoj platformi za školsko obrazovanje tijekom studija. Sada, kada sam u praktičnoj fazi predavanja, mislim da ne bih imala vremena učiti o eTwinningu. Dopada mi se što već mogu pokrenuti eTwinning projekte zahvaljujući ovom eTwinning tečaju. Već imam dobru mrežu studenata budućih nastavnika u Italiji, Španjolskoj i Francuskoj koje mogu kontaktirati kada se odlučim raditi na projektima.“

Nakon ovog tečaja koji poučavam već šest semestara, doista vjerujem da studenti nastavnici trebaju tijekom studija naučiti o eTwinningu i mnogim besplatnim resursima i vezama za suradnju Europske unije prije nego što postanu nastavnici. Kada postanu nastavnici, u nove škole dolaze kao već motivirani i iskusni eTwinneri, spremni za pokretanje projekata.

U tečaju kombiniranog učenja, gostujući govornici, kao što su eTwinning moderatori i ITE ambasadori iz Njemačke i Europe drže motivirajuće govore o svojim iskustvima studentima nastavnicima. Tečaj se održava preko Zooma, jednom tjedno, u trajanju od 90 minuta. Sve aktivnosti učenja odvijaju se u Moodle učionici, tako da učenici ne moraju nikamo ići.

U travnju 2024. godine, tečaj će imati svoju prvu međunarodnu kohortu čiji će domaćin biti Sveučilište u Stuttgartu. Preko 40 studenata nastavnika iz cijele Europe zajedno će pohađati tečaj, omogućujući projektnim partnerima da surađuju dok stječu sveučilišne kredite tijekom studija.

Bili smo jako uzbuđeni kada smo osvojili eTwinning za buduće nastavnike – Europsku nagradu za početno obrazovanje nastavnika i želimo podijeliti naš tečaj s drugim ITE institucijama. Pristup OER nastavnom planu i programu za tečaj je ovdje.

Za više informacija o tečaju, sudjelovanju u projektima, prijavi na tečaj Sveučilišta u Stuttgartu u listopadu 2024.godine, ili o tome kako postati gost predavač, obratite se meni, profesoru Richardu Powersu na: richard.powers@ilw.uni-stuttgart.de

Slika: Njemački ITE studenti sa tečaja predstavljaju svoje transnacionalne projekte tijekom ceremonije dodjele diploma. (Fotografija: Richard Powers. Imena i dopuštenja ljudi na slici dokumentirani su potpisom.)

Poveznica za nastavni plan i program: https://drive.google.com/file/d/1mi2qveVC3AZf33YJlB2P9AlO9-vrGREC/view?usp=drive_link