Predstavnici Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOSO) nazočili su dvodnevnoj obuci u Beogradu u razdoblju od 30. 6. do 1. 7. 2022. godine, uz podršku IEA i ostvarivanjem suradnje s kolegama iz Srbije. Sastanak je otvorio ravnatelj Zavoda za vrednovanje kvalitete obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV), g. Bane Ranđelović. Predstavnica Međunarodne udruge za vrjednovanje obrazovnih postignuća (IEA), gđa Paula Korsnakova pozdravila je u video linku sve nazočne te iskazala veliko zadovoljstvo i zahvalnost na suradnji predstavnika ovih dviju institucija. Predstavnica IEA izrazila je nadu kako će ova suradnja biti nastavljena i u idućemu razdoblju kako bi zajedničkim snagama i međusobnom podrškom (Zemlje regije) proveli što kvalitetnije proceduralne aktivnosti u ostvarivanju međunarodnih istraživanja kao što su TIMSS i ICILS.
Sastanak je realiziran kroz šest sesija gdje su obrađene sve prethodno dogovorene teme kada je u pitanju eTIMSS. Predstavnici tima iz APOSO imali su prigodu saznati s kakvim izazovima i poteškoćama se susreo tim Srbije tijekom provedbe probnoga istraživanja. Imperativ ovoga skupa svakako je bilo i ažuriranje postojećega znanja kada su u pitanju pripreme instrumentarija istraživanja (rad s prevoditeljima, verifikacije, te koji su to izazovi pri uporabi AM i OSS). Tim APOSO imao je mogućnost uvida i na koji način su provedene sve aktivnosti u suradnji sa školama i koji su to uobičajeni izazovi tijekom pripreme i upravljanja cjelokupnom dokumentacijom u samome istraživanju.

Veoma važno za tim APOSO bilo je prikupiti iskustva o eTIMSS i cjelokupnim procedurama koje se uvelike razlikuju od pristupa ¨papirnoj verziji¨ TIMSS istraživanja. Koje su to neophodne konfiguracije pri korištenju prijenosnih računala, na koji način provesti distribuciju i isporuku prema školama, kako i na koji način koristiti dodijeljene player-e.
Cjelokupna organizacija istraživanja, podrška i načini učitavanja podataka, kreiranje baza za izvoz i sam rad u Vin3S-u na kreiranju, uvoz baze podataka bili su, također, jedna od zanimljivih tema.

Kolege iz Srbije nastojali su prenijeti u potpunosti sva svoja iskustva kada je u pitanju kvaliteta provedbe probnoga eTIMSS istraživanja. Ovo će biti veliki doprinos timu APOSO u probnome istraživanju eTIMSS 2023 kako bi imali što kvalitetniji pristup u ostvarivanju vlastitih ciljeva kada je u pitanju ovo veliko međunarodno istraživanje.