Regionalna konferencija EPALE i završna konferencija EAAL održane su 24. i 25. 9. 2019. godine u Laškom, Slovenija. Organizatori događaja, CMEPIUS u ulozi Državne službe za podršku EPALE Slovenija i Andragoški centar Slovenije, povezali su dvije europske inicijative pod okriljem Europske komisije – EPALE I EAAL.

Regionalne konferencije EPALE daju mogućnost državnim centrima za podršku EPALE-u u Jugoistočnoj Europi za razmjenu iskustava i ideja. Konferencije se održavaju svake godine u drugoj zemlji sudionici i bave se aktualnim pitanjima. Na ovogodišnjoj konferenciji naglasak je stavljen na provedbu preporuke Vijeća EU: ‘Usavršavanje vještina: Nove mogućnosti za odrasle u zemljama sudionicama (Upskilling Pathways: New Opportunities for Adults in participating countries).

Dvodnevni događaj predstavljao je manifestaciju sinergije u području obrazovanja odraslih u oba procesa koje je pokrenula Europska komisija u regiji.

U radu konferencije sudjelovalo je više od 80 sudionika iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Zemlje iz regije imale su mogućnost, sudjelovanjem u aktivnostima programa konferencije, predstaviti primjere dobre prakse u provedbi EPALE programa u svojoj zemlji. Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje punih pet godina uspješno realizira oba programa (EPALE i EAAL) u Bosni i Hercegovini. Državni koordinator za EPALE BiH, Siniša Gatarić, kao primjer dobre prakse predstavio je regionalnu suradnju EPALE centra u BiH sa EPALE centrom u Crnoj Gori.

Ova konferencija još je jednom potvrdila kako zemlje na Balkanu ostvaruju dobru suradnju te kako je regionalna suradnja u okviru projekta EPALE vrlo uspješna. Iduća regionalna konferencija najavljena je za 2020. godinu kada će zemlja domaćin biti Srbija.

Više informacija o ovom događaju možete pronaći na web stranici: https://epuo.acs.si/en/epale2019-conference/