Tim za međunarodna istraživanja Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje održao je prvi sastanak s koordinatorima za međunarodna istraživanja iz ministarstava obrazovanja i s Odjelom za obrazovanje Brčko distrikta BiH, 7. 9. 2022. godine.

Na sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 31. 3. 2022. godine, donesena je odluka o davanju suglasnosti za zaključivanje sporazuma o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u TIMSS 2023, Međunarodnome istraživanju trendova u znanju matematike i prirodnih znanosti za učenike 4. razreda osnovnoga obrazovanja i ICILS 2023, Međunarodnome istraživanju računalne i informacijske pismenosti za učenike 8. razreda osnovnoga obrazovanja. Istraživanja provodi IEA, Međunarodna asocijacija za evaluaciju učeničkih postignuća, a Agencija, u suradnji s IEA, ima nadležnost provedbe međunarodnih istraživanja u BiH.

Sastanak je organiziran online s imenovanim koordinatorima i zamjenicima koordinatora iz nadležnih ministarstava obrazovanja BiH. Susret koordinatora za međunarodna istraživanja TIMSS i ICILS u BiH, Žanete Džumhur, kao i zamjenice koordinatora za TIMSS, Branke Popić i ICILS, Nataše Kokoruš s koordinatorima iz ministarstava obrazovanja, otvorila je i pozdravila Alisa Ibraković, zamjenica ravnateljice Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Cilj sastanka bio je predstavljanje osnovnih informacija vezanih uz TIMSS 2023 i ICILS 2023, te dogovor o obvezama i načinu suradnje koordinatora i Agencije u cilju osiguranja visokih standarda u provedbi istraživanja. Za sve navedeno prijeko je potrebna kontinuirana suradnja Agencije s nadležnim ministarstvima obrazovanja i Odjelom za obrazovanje Brčko distrikta BiH.