Fondacija Tempus – EPALE državni tim za podršku održao je treću po redu državnu konferenciju EPALE mreže u Srbiji: „Metode i tehnike razvoja ključnih kompetencija u obrazovanju odraslih“, 16. listopada 2019. godine u Beogradu. Izaslanstvo Bosne i Hercegovine, predstavnici Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i članovi Državnoga tima za podršku EPALE Bosna i Hercegovina sudjelovali su u programu rada Konferencije. Konferencija je, prije svega, bila namijenjena nastavnicima u osnovnome obrazovanju odraslih, andragoškim asistentima, ravnateljima škola koji provode osnovno obrazovanje odraslih, ali i ostalima koji pružaju usluge obrazovanja odraslih ili su aktivno angažirani u oblasti obrazovanja odraslih. Cilj konferencije bio je pokretanje rasprave o važnosti razvoja ključnih kompetencija u sustavu osnovnoga obrazovanja odraslih, kao i rasprave o učinkovitim metodama i tehnikama rada s odraslima, prije svega odraslima s niskom razinom obrazovanja.

Konferenciju su otvorili su g. Aleksandar Pajić, Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkoga razvoja i gđa Marija Filipović-Ožegović, Fondacija Tempus. Prva tema u plenarnome dijelu izlaganju odnosila se na ključne pojmove u stjecanju bazičnih vještina, koju je prezentirao g. Tomaš Harangozo, glavni urednik Europske mreže za bazične vještine – EBSN. Na temu metoda i tehnika za razvoj međupredmetnih kompetencija u osnovnome obrazovanju odraslih govorila je gđa Aleksandra Pejatović, redoviti profesor na Filozofskome fakultetu u Beogradu. Završnu riječ u plenarnome dijelu Konferencije imala je gđa Lorans Marten, upravitelj Asocijacije za promociju oznake za personalizirani pedagoški pristup (APP) iz Francuske, koja je govorila o personaliziranome pristupu u razvoju ključnih kompetencija.

Nakon plenarnoga dijela, sudionici su imali prigodu za sudjelovanjem na jednoj od tri paralelne radionice na teme personalizirani pristup u radu s odraslima, projektno-orijentirana nastava u cilju razvoja ključnih kompetencija i važnost rada školskoga tima u razvoju međupredmetnih kompetencija.

Video snimak plenarnoga dijela Konferencije, kao i prezentacije možete pronaći unutar EPALE skupine “Nastavne metode u radu s odraslim polaznicima”: https://epale.ec.europa.eu/en/private/nastavne-metode-u-radu-sa-odraslima