Dragi sadašnji i budući eTwinneri,

 želimo Vas pozvati da se pridružite eTwinning kampanji: „Odvaži se i pokreni eTwinning projekt – „eTwinning je VAŠ – pokaži štо ZNAŠ“, kako biste sudjelovali i kreirali inovativne projekte zajedno s nastavnicima/eTwinnerima iz Bosne i Hercegovine, regije, ali i cijele Europe koji će obogatiti vašu nastavu i iskustvo učenja vaših učenika.

eTwinning projekt pruža Vam jedinstvenu priliku za povezivanje s nastavnicima iz različitih zemalja, razmjenu ideja te suradnju na projektima koji će nadopuniti vašu nastavu i promicati raznolikost, pravednost, ravnopravnost, razumijevanje i opću dobrobit u našim školama.

eTwinning projekt i ova zajednička kampanja mogu biti pokretačka snaga timskoga rada u Vašem aktivu ili Vašoj regionalnoj suradnji.

eTwinning projekt predstavlja samo jedan novi scenarij za vaš sat, za odabranu nastavnu temu ili nastavnu jedinicu. Sigurni smo da platforma i komunikacija s drugima može samo podržati i unaprijediti Vaš, već dobar, profesionalni rad i angažman.

Sudjelovanje u eTwinning projektima ima niz dokazanih prednosti, a to su:

 • Unaprjeđenje pedagoških pristupa u suradnji s kolegama iz Europe
 • Stvaranje međunarodnih veza i prijateljstava među učenicima
 • Pristup bogatstvu resursa i alata koje nudi eTwinning platforma
 • Povećanje motivacije učenika kroz suradnju na projektima s vršnjacima iz drugih škola i zemalja
 • Unaprjeđenje profesionalne prakse i širenje obzorja za učenje
 • Za sudjelovanje i nominirane projekte dobivate zaslužena priznanja i nagrade

Ova kampanja osmišljena je kako bi se istaknula kreativnost, inovativnost i stručnost naših nastavnika u korištenju eTwinning platforme za unaprjeđenje nastave i učenja. Kampanja će se sastojati od niza aktivnosti koje će omogućiti nastavnicima da podijele svoje projekte, ideje i najbolje prakse s kolegama diljem Europe. Želimo stvoriti inspirativan prostor u kojem ćemo zajedno istraživati različite načine na koje Twinning može obogatiti obrazovne sustave i podržati učenike u stjecanju novih znanja i vještina.

Svaka kampanja ima jedan globalni cilj, a cilj ove kampanje je da naši nastavnici budu potaknuti na sudjelovanje i iniciranje eTwinning projekata sukladno godišnjoj temi, sukladno s nastavnim planom i programom, ne oduzimajući vrijeme izvannastavnom procesu. Taj globalni cilj podrazumijeva da nastavnici sudjeluju i započinju projekte bez straha od nepoznatog, bez straha da neće dobiti adekvatnu podršku za rad i bez straha da će njihovo zalaganje biti samo novi utrošak vremena.

 Kako bismo s teorije prešli na praksu, a Vi sami spoznali benefite aktivnog sudjelovanja u ponuđenim eTwinning mogućnostima, pridružite nam se u ovoj uzbudljivoj avanturi učenja i suradnje.

Cilj nam je da kampanja traje do datuma kada ćemo obilježiti desetu godišnjicu postojanja eTwinning-a u Bosni i Hercegovini i proglasiti tri najbolja projekta prema vrlo jasnim kriterijima, a to su:

 1. Integracija projekata u nastavni plan i program
 2. Pedagoški pristup, pedagoške inovacije
 3. Suradnja i komunikacija između sudionika projekta/partnerskih škola
 4. Korištenje digitalnih alata
 5. Adekvatna zaštita osobnih podataka i autorskih prava
 6. Rezultati/ realiziranje ciljeva/ishoda, dokumentacija/evaluacija
 7. Diseminacija

Ovom kampanjom cilj nam je potaknuti sve eTwinnere da spoznaju važnost pokretanja projekata, ali i aktivnog sudjelovanja u projektima koji će im pružiti apsolutnu potporu u svakodnevnoj provedbi nastavnog procesa.

eTwinning priznanja i sveobuhvatna vidljivost dio su ove kampanje, a kvaliteta eTwinning projekata bit će istaknuta na platformi, kao i na društvenim mrežama i drugim komunikacijskim kanalima eTwinning zajednice.

Najbolji među najboljima bit će nagrađeni i promovirani na 10. Godišnjoj konferenciji.

eTwinning priznanja i nagrade svakako su i dobrobit za cijelu školsku zajednicu iz koje dolaze naši nastavnici. Sudjelovanje u projektima otvara vrata za kontinuiranu suradnju s drugim nastavnicima i školama, čime naši nastavnici i škole, naša zemlja postaju puno vidljiviji i prepoznatljiviji u europskom obrazovnom okruženju.

Vjerujemo da će Vaši projekti biti inspiracija i primjer drugima u eTwinning zajednici jer je to nagrada koja nadilazi materijalnu korist i potvrda je uspješnosti i vrijednosti vašeg rada. Akcija i inicijativa su vrlo važni. Naš naglasak je na na pokretanju ideja za nove projekte, stvaranju veza s kolegama iz drugih zemalja te promicanju međunarodne suradnje i razmjene ideja. Na tome putu,  nemojte se ustručavati zatražiti pomoć i potporu.

eTwinning tim BiH s nestrpljenjem očekuje vaše inicijative i moguća pitanja za vaše naredno djelovanje.

Podijelite svoje ideje s drugima i sudjelujte u kampanji Odvaži se i pokreni eTwinning projekt!

„eTwinning je VAŠ – pokaži štо ZNAŠ!

 Datum kampanje: od 22. svibnja do 4. listopada

Ciljna skupina: Nastavnici svih predmeta i razina obrazovanja

eTw potpora: Podržat ćemo razmjenu ideja, organizirat ćemo webinare, radionice i druge oblike interaktivnih sesija na kojima ćemo zajedno istraživati mogućnosti sudjelovanja i pokretanja eTwinning projekata.

eTwinning potpora: Kako bismo lakše i brže komunicirali, surađivali, dijelili ideje, pronalazili partnere i suradnike u projektima, predlažemo da se pridružite eTwinning grupi: „eTwinning je VAŠ – pokaži što ZNAŠ!

Vaša stručnost i angažman ključni su za uspjeh ove kampanje. Nadamo se da ćete se pridružiti i pridonijeti stvaranju inspirativnog i obogaćujućeg iskustva za sve sudionike.

Za više informacija možete se obratiti na dobro poznatu adresu etwinningbih@aposo.gov.ba

Ili posjetite poveznicu: https://school-education.ec.europa.eu/en, te istražite brojne mogućnosti naše zajedničke platforme koju osim Vas istražuje preko pola milijuna nastavnika u Europi.