U okviru trenutnog ciklusa ERASMUS+ programa EPALE, Državni tim za podršku EPALE iz Republike Hrvatske bio je u dvodnevnoj studijskoj posjeti Bosni i Hercegovini. Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje ugostila je delegaciju iz Hrvatske, predstavnike Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, u prostorijama područne jedinice u Banjoj Luci.

Prvog dana posjete, 29. 2. 2024. godine, održan je sastanak u prostorijama Agencije kada je uvodno obraćanje imala zamjenica direktorice Agencije i voditeljica PJ Banja Luka, Milana Popržen, a potom je predstavljen rad Agencije i VET-a u BiH kroz prezentaciju šefa Odsjeka za VET, Dušana Sarajlića. Također, predstavljen je i dosadašnji rad EPALE projekta u BiH kroz prezentaciju državnog kooordinatora EPALE u BiH, Slavka Karana, nakon čega je uslijedila diskusija članova oba NSS tima o nastavku saradnje u okviru projekta EPALE.

Delegacije su se potom uputile u posjetu Zavodu za obrazovanje odraslih Republike Srpske gdje su upoznati s radom ove institucije i njihovim nadležnostima.

Drugog dana studijske posjete, 1. 3. 2024. godine, upriličena je posjeta JU Centru za obrazovanje odraslih Banja Luka. Učesnici u studijskoj posjeti imali su priliku da saznaju više o radu Centra i programima za odrasle polaznike koje provodi ova institucija.

U daljnjem dijelu dana, učesnici su posjetili Privrednu komoru Republike Srpske (PKRS), takođe sa sjedištem u Banjoj Luci. Tokom ove posjete održane su prezentacije o uslugama i aktivnos󠄅tima Centra za dualno obrazovanje i obrazovne politike, kao i Ustanove za obrazovanje odraslih „Edukativni centar PKRS“.

Ova posjeta predstavlja još jedan dobar primjer zajedničke saradnje dva NSS tima u okviru projekta EPALE tokom koje su učesnici imali priliku za razmjenu znanja i iskustava, kao i za razgovor o novim idejama i nastavku višegodišnje saradnje dviju zemalja.