Državna organizacija za podršku eTwinningu Bosne i Hercegovine je u Konjicu,  u periodu od 16. do 18. augusta 2023. godine, održala prvi eTwinning ljetni kamp za buduće eTwinnere i eTwinning početnike.

Program kampa je započeo 16. 8. 2023. godine organizacijom trećeg sastanka DOP i eTwinning ambasadora, koji je bio posvećen aktuelnostima i planovima eTwinning tima u BiH do kraja kalendarske godine.

Kamp „Ljetna eTwinning inspiracija – moja profesionalna motivacija“ je okupio 47 motivisanih kandidata koji žele razviti i usavršiti znanja o eTwinning zajednici i eTwinningu općenito. Učesnici kampa su nam stigli iz 21 lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Programom ljetnog kampa osigurane su edukativne aktivnosti o prirodi i mogućnostima ESEP portala i eTwinning projekta te prilike za dobru zabavu, uz aktivnosti međusobnog upoznavanja, saradnje i povezivanja odgajatelja, učitelja, nastavnika i direktora odgojno-obrazovnih ustanova kroz registraciju na platformu i pokretanje eTwinning projekata (koji će im omogućiti povezivanje s ustanovama i kolegama širom Evrope).

Državna organizacija za podršku eTwinningu i eTwinning ambasadori su održali niz radionica na različite aktuelne eTwinning teme, od kojih izdvajamo: Šta je eTwinning?, Inspirativno i kreativno okruženje za učenje, Prvi koraci u eTwinningu –  kako se registrovati?, Kvalitet eTwinning projekata –  kriteriji kvaliteta, Razvoj kreativnosti kroz igru, Sigurnost i zaštita podataka u eTwinningu i Izradimo reklamu za eTwinning kamp.

Također, pažnju prisutnih su izazvale prezentacije istaknutih i nagrađivanih eTwinnera nastavnika, koji su nesebično dijelili ideje, iskustva, znanja i primjere dobre prakse na teme:  Moje profesionalno putovanje s eTwinningom, Primjeri nagrađivanih EQL projekata, Primjena web-alata i dr.

Inspirisani i motivisani, osnaženi novim idejama, sigurnim okruženjem za mogućnosti profesionalnog razvoja i cjeloživotno učenje, inovativnim prilikama za povezivanje nastavnika i učenika pomoću informacijsko-komunikacijskih tehnologija i web-alata kroz učešće u međunarodnim projektima, dočekujemo spremno novu školsku/pedagošku godinu! Sretno svima!