Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje održat će Završnu konferenciju Evropske agende za obrazovanje odraslih i Državna konferencija projekta EPALE u Tesliću ,11. i 12. decembra 2019. godine.

Agencija implementira ova dva projekta od 2014. godine kako bi pružila podršku unapređenju sistema obrazovanja odraslih u Bosni i Hercegovini.

U okviru Evropske agende za obrazovanje odraslih, učesnicima Završne konferencije bit će predstavljen dokument „Obrazovanje odraslih zasnovano na životnim vještinama“.  Ovim dokumentom će se predstaviti koncept životnih vještina, a učesnici će imati priliku upoznati se i s njegovom primjenom kroz tri primjera iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine.

Državna konferencija projekta EPALE, koja će se održati prvog dana dvodnevnog susreta, u fokusu će imati temu „Unapređenje kompetencija nastavnika u obrazovanju odraslih“. Elektronska platforma EPALE namijenjena je svim stručnjacima iz oblasti obrazovanja odraslih i omogućava umrežavanje i  razmjenjivanje nastavnih materijala, iskustava i stručne diskusije sa ostalim stručnjacima iz regiona i Evrope.