18.01.2021.

„Nikada nije bilo hitnije potrebe za internetom bez lažnih ili obmanjujućih informacija, nego za vrijeme pandemije koronavirusa”

 (Evropska komisija na Twitteru).

Ove godine, 2021, eTwinning se fokusira na dvije strane iste medalje: Medijsku pismenost, s jedne strane, i na to kako se boriti protiv fenomena dezinformacija i lažnih vijesti, s druge strane. Jasno je rečeno tokom 2020, godine pandemije korone, da je izloženost građana dezinformacijama glavni izazov ne samo za odrasle već i za učenike.

Medijska pismenost za sve pripremne akcije 2020.godine  u organizaciji Evropske komisije,  opisuje „medijsku pismenost“ kao krovni izraz koji uključuje sve tehničke, kognitivne, socijalne, građanske i kreativne kapacitete koji omogućavaju građanima pristup medijima, njihovo kritičko razumijevanje i interakciju sa njima.

Dezinformacije“ se podrazumijevaju kao provjerljivo lažne ili obmanjujuće informacije koje se stvaraju, prikazuju i šire radi ekonomske koristi ili namjerno obmanjuju javnost i mogu nanijeti javnu štetu.

eTwinning promoviše medijsku pismenost od svojih početaka 2005. godine fokusirajući se na integraciju digitalnih alata u svakodnevni život nastavnika i učenika. Poseban naglasak je dat digitalnom građanstvu, s ciljem podsticanja svijesti i odgovornosti učenika u korištenju digitalnih alata.

Područja koja pokriva eTwinning uključuju: digitalnu pismenost, digitalna i intelektualna prava i odgovornosti, digitalnu sigurnost i zaštitu podataka, digitalni zakon i bonton, digitalnu dostupnost i digitalnu komunikaciju.

  1. godine promovisat ćemo medijsku pismenost i boriti se protiv dezinformacija kroz mnoge aktivnosti: od mogućnosti profesionalnog razvoja do onlajn događaja i konferencija, od komunikacijskih kampanja i publikacija do istaknutih članaka na portalu.

Pridružite nam se u ovogodišnjoj avanturi – i otkrijte s nama neprocjenjivu vrijednost istinitih informacija i kako ih pronaći.