Tokom eTwinning mjeseca maja, započeli smo sa svakodnevnim objavama pristiglih ideja i aktivnosti naših krativnih i inovativnih eTwinnera i njihovih učenika/djece.

Danas objavljujemo sažetak prvonagrađene prijave!

Ekološki pozdravi stižu nam iz učionice matematike JU Druge osnovne škole Brčko, PŠ Grčica i Melise Husejnović, njihove nastavnice matematike

Učenici šestog razreda su računu decimalnih brojeva, razlomaka i procenata dodali i komponentu “spasimo planetu Zemlju”.

Na koji način ⁉️

Učenici su:

  • računali koliki procenat ukupne površine zauzima svaka od regija, kao i procenat stanovništva (dijelili brojeve i pretvarali decimalne brojeve u procenat)
  • birali aktivnosti kojima će pomoći očuvanju planete, te ih pretvarali u biljne i vodene bodove (matematički su množili sa razlomcima i decimalnim brojevima)
  • računali ukupan broj bodova (sabirali razlomke i/ili decimalne brojeve) -pretvarali te bodove u zemljane (opet množenje)

U prilozima možete pogledati pripremu za matematičku radionicu planiranu za dva nastavna časa za učenike šestog razreda, kao i realizaciju same ideje u učionici! 🔗

OBJAVA prve nagrade 8.5.2023.