Dragi sadašnji i budući eTwinner-i,

Pozivamo Vas da se pridružite eTwinning kampanji: „Odvaži se i pokreni eTwinning projekt – „eTwinning je VAŠ – pokaži šta ZNAŠ“, kako biste zajedno sa nastavnicima/eTwinner-ima iz Bosne i Hercegovine, regiona, ali i cijele Evrope učestvovali i stvarali inovativne projekte koji će obogatiti vašu nastavu i iskustvo učenja vaših učenika.

eTwinning projekt Vam pruža jedinstvenu priliku za povezivanje s nastavnicima iz različitih zemalja, dijeljenje ideja te saradnju na projektima koji će oplemeniti vašu nastavu i potaknuti različitost, jednakost, pravičnost, razumijevanje i sveobuhvatnu dobrobit u našim školama.

eTwinning projekt i ova zajednička kampanja mogu biti pokretačka snaga timskog rada u Vašem aktivu ili Vašoj regionalnoj saradnji.

eTwinning projekt predstavlja samo jedan novi scenario za vaš čas, za izabranu nastavnu temu ili nastavnu jedinicu. Sigurni smo da platforma i komunikacija s drugima mogu samo podržati i unaprijediti Vaš, već dobar, profesionalni rad i angažman.

Učešće u eTwinning projektima ima niz dokazanih benefita, a to su:

 • Unapređenje pedagoških pristupa u saradnji s kolegama iz Evrope
 • Stvaranje međunarodnih veza i prijateljstava među učenicima
 • Pristup bogatstvu resursa i alata koje nudi eTwinning platforma
 • Povećanje motivacije učenika kroz saradnju na projektima s vršnjacima iz drugih škola i zemalja
 • Unapređenje profesionalne prakse i proširenje horizonta za učenja
 • Za svoje učešće i nominovane projekte dobijate i zaslužena priznanja i nagrade

Ova kampanja je osmišljena kako bismo istakli kreativnost, inovativnost i stručnost naših nastavnika u korištenju eTwinning platforme za unapređenje nastave i učenja. Kampanja će se sastojati od serije aktivnosti, koje će omogućiti nastavnicima da podijele svoje projekte, ideje i najbolje prakse sa kolegama širom Evrope. Želimo stvoriti inspirativan prostor gdje ćemo zajedno istraživati različite načine na koje eTwinning može obogatiti obrazovne sisteme i podržati učenike u sticanju novih znanja i vještina.

Svaka kampanja ima jedan globalni cilj, a cilj ove kampanje je da naši nastavnici budu podstaknuti za učešće i iniciranje eTwinning projekata u skladu s godišnjom temom, u skladu s nastavnim planom i programom, ne oduzimajući vrijeme vannastavnog procesa. Taj globalni cilj podrazumijeva da nastavnici učestvuju i pokreću projekte bez straha od nepoznatog, bez straha da neće dobiti adekvatnu podršku za rad i bez straha da će njihovo zalaganje biti samo novo trošenje vremena.

Kako bismo sa teorije prešli na praksu, i da biste sami spoznali prednosti aktivnog učešća u ponuđenim eTwinning mogućnostima, pridružite nam se u ovoj uzbudljivoj avanturi učenja i saradnje.

Naš cilj je da kampanja traje do datuma kada ćemo obilježiti desetogodišnjicu postojanja eTwinning-a u Bosni i Hercegovini i proglasiti tri najbolja projekta po veoma jasnim kriterijima, a to su:

 1. Integracija projekata u nastavni plan i program
 2. Pedagoški pristup, pedagoške inovacije
 3. Saradnja i komunikacija među učesnicima projekta/partnerskim školama
 4. Korištenje digitalnih alata
 5. Adekvatna zaštita ličnih podataka i autorskih prava
 6. Rezultati/ realizacija ciljeva/ishodi, dokumentacija/evaluacija,
 7. Diseminacija

Cilj nam je ovom kampanjom potaknuti sve eTwinner-e da spoznaju važnost pokretanja projekata, ali i aktivnog ućešća u projektima koji će im pružiti apsolutnu podršku u svakodnevnoj realizaciji nastavnog procesa.

eTwinning priznanja i sveobuhvatna vidljivost su dio ove kampanje, a kvalitet eTwinning projekata bit će istaknut na platformi, kao i na društvenim mrežama i drugim kanalima komunikacije eTwinning zajednice.

Najbolji među najboljima bit će nagrađeni i promovisani na 10. Godišnjoj konferenciji.

eTwinning priznanja i nagrade su svakako korist za cjelokupnu školsku zajednicu iz koje dolaze naši nastavnici. Učešće u projektima otvara vrata za kontinuiranu saradnju s drugim nastavnicima i školama, pa naši nastavnici i škole, naša zemlja postaju mnogo vidljiviji i prepoznatljiviji u evropskom obrazovnom okruženju.

Vjerujemo da će Vaši projekti biti inspiracija i primjer drugima u eTwinning zajednici jer je to nagrada koja nadilazi materijalne koristi i potvrda je uspješnosti i vrijednosti vašeg rada.  Vrlo su važne akcija i inicijativa. Naš naglasak je na pokretanju ideja za nove projekte, stvaranju veza s kolegama iz drugih zemalja te promovisanju međunarodne saradnje i razmjene ideja. Na tom putu,  nemojte se ustručavati tražiti pomoć i  podršku.

eTwinning tim BiH s nestrpljenjem očekuje vaše inicijative i moguća pitanja za vaše naredno djelovanje.

Podijelite svoje ideje s drugima i učestvujte u kampanji Odvaži se i pokreni eTwinning projekt!

„eTwinning je VAŠ – pokaži šta ZNAŠ!

 Datum kampanje: od 22. maja do 4. oktobra

Ciljna grupa: Nastavnici svih predmeta i nivoa obrazovanja

eTw podrška: Podržat ćemo razmjenu ideja, organizirat ćemo webinare, radionice i druge oblike interaktivnih sesija na kojima ćemo zajedno istraživati mogućnosti učestvovanja i pokretanja eTwinning projekata.

eTwinning podrška: Kako bismo lakše i brže komunicirali, sarađivali, dijelili ideje, pronalazili partnere i saradnike u projektima, predlažemo da se priključite eTwinning grupi: „eTwinning je VAŠ – pokaži šta ZNAŠ!

Vaša stručnost i angažman su ključni za uspjeh ove kampanje. Nadamo se da ćete se pridružiti i doprinijeti stvaranju inspirativnog i bogatog iskustva za sve učesnike.

Za više informacija možete se obratiti na dobro poznatu adresu etwinningbih@aposo.gov.ba

Ili posjetite link: https://school-education.ec.europa.eu/en, te istražite brojne mogućnosti naše zajedničke platforme koju osim Vas istražuje preko pola miliona nastavnika u Evropi.