Državna konferencija EPALE održana je u Tesliću 11. 12. 2019. godine u sklopu dvodnevne zajedničke konferencije EAAL i EPALE projekata. Ove godine akcenat je stavljen na temu Unapređenje andragoških kompetencija nastavnika u obrazovanju odraslih. Organizator i domaćin konferencije bila je Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje unutar koje djeluje Državni tim za podršku EPALE u Bosni i Hercegovini. Konferencija je okupila preko 70 predstavnika različitih institucija BiH i predstavnika nevladinog sektora.

Eminentni stručnjaci iz oblasti obrazovanja odraslih iz zemlje i regiona govorili su na temu poboljšanja andragoških kompetencija. Prof. dr. Miomir Despotović, dekan Filozofskog fakulteta u Beogradu s Katedre za andragogiju, govorio je na temu Andragoške kompetencije – modeli i iskustva, dok je psihologinja Zorica Minić iz Ispitnog centra Crne Gore govorila o Značaju komunikacije za obrazovanje odraslih. Prezentacije su praćene i radionicama u kojima su učesnici konferencije mogli kroz praktičan rad saznati kako bolje komunicirati, kako steći i primijeniti andragoške kompetencije.

Sada već tradicionalno, Agencija je ugostila i članove državnih timova za podršku EPALE iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Iskustva iz regiona s učesnicima konferencije podijelili su doc. dr. sc. Goran Lapat s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu govoreći na temu Aktuelnosti u obrazovanju odraslih u Republici Hrvatskoj i Ružica Madžarević iz Fondacije Tempus iz Beograda koja je govorila o Unapređenju kompetencija zaposlenih u obrazovanju odraslih i primjerima dobre prakse Republike Srbije.

Svake godine Državni tim za podršku EPALE okuplja stručnjake iz oblasti obrazovanja odraslih iz cijele Bosne i Hercegovine sa ciljem unapređenja kvaliteta, razmjene iskustava i dobrih praksi iz ove oblasti.

Ovogodišnjom konferencijom Agencija je obilježila jubilarnih pet godina rada projekata EPALE i EAAL u Bosni i Hercegovini.