Završna konferencija drugog projektnog ciklusa Implementacije EU programa za obrazovanje odraslih, Erzmusa+ održana je u Tesliću 25. 10. 2017. godine. Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOSO) implementira projekat od 2014. godine sa ciljem unapređenja sistema obrazovanja odraslih u Bosni i Hercegovini i približavanja evropskim obrazovnim standardima. U periodu od 2015. godine realizovane su različite aktivnosti, a kao rezultat rada predstavljen je dokument Unapređenje vještina odraslih – društveni izazov za Bosnu i Hercegovinu.

Ovaj dokument daje informacije o evropskim trendovima i potrebama u oblasti obrazovanja odraslih osoba i promoviše obrazovanje odraslih u Bosni i Hercegovini. U njemu su predstavljene promjene i napredak koji je Bosna i Hercegovina ostvarila posljednjih godina na polju uređenja i unapređenja sistema obrazovanja odraslih.

Učesnicima  konferencije su se obratili: Maja Stojkić, direktorica APOSO, Daria Duilović ispred Ministarstva civilnih poslova, Nemanja Vasić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, Siniša Gatarić, rukovodilac Odjeljenja za srednje stručno obrazovanje, obrazovanje odraslih i cjeloživotno učenje APOSO.

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Miomir Despotović, autor publikacije Unapređenje vještina odraslih – društveni izazov za Bosnu i Hercegovinu je predstavio ovaj dokument. Veoma zanimljivo predavanje naslovljeno sa Non scholae, sed vitae discimus, imao je prof. dr Vojislav Jelić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Na konferenciji su predstavljene aktivnosti programa EPALE i eTwinning koje APOSO implementira. Bojan Bajić, ispred Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske, govorio  je na temu:Uloga Zavoda za obrazovanje odraslih u usklađivanju programa obrazovanja odraslih sa potrebama tržišta. A o tržištu rada, stanju i potrebama, govorila je Snežana Borovčanin ispred Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.