Izaberite stranicu

Државна конференција ЕПАЛЕ “Немој се изгубити! Умрежене активности за борбу против образовног сиромаштва”, коју је организовао државни тим за подршку (НСС) ЕПАЛЕ Италија, одржана је у Риму у периоду 9-10. 11. 2022. године.
У Европској години младих, конференција је истраживала проблем раног напуштања школовања и образовно сиромаштво међу младим одраслим људима, усредсредивши се на важност територијалних мрежа као средства за ефикасну борбу против неједнакости у образовању.
Феномен раног напуштања школовања у Италији је веома распрострањен и у супротности са европским трендом. Међутим, територија може да игра пресудну улогу у смањењу ових проблема ако осмисли договоре, образовне мреже и удружења или ако успостави сарадњу локалних власти, школа и других субјеката такозване образовне заједнице.
Другог дана конференције, заједно са НСС тимом из Словачке и Фламанске Белгије, чланови ЕПАЛЕ НСС тима Босне и Херцеговине су учествовали у панел дискусији на тему суочавања са овим проблемом у другим европским државама. НСС тимови су представили иницијативе образовних власти које се тичу мјера у борби против раног напуштања школовања и образовног сиромаштва у њиховим земљама.
Такође, НСС тимови су представили примјере добре праксе са конкретним одговорима како се борити са образовним сиромаштвом и раним напуштањем школовања (Ерасмус+ и други пројекти). Агенција за предшколско, основно и средње образовање, у сарадњи са надлежним министарствима образовања на свим нивоима власти (ентитет, кантон, дистрикт), је прикупила све релевантне податке о напуштању школовања у Босни и Херцеговини.