Izaberite stranicu
Слика: Европска комисија

Повјереница покреће три нова извјештаја како би се подржала хитна побољшања за дјецу узраста од 0-6 година и за особље које ради са њима.

  1. марта, европска повјереница за иновације, истраживање, културу, образовање и младе, Марија Габријел, је била домаћин догађаја о предшколском васпитању и образовању у Европи. Придружио јој се Жоао Коста, португалски секретар за образовање и Родерик О’Горман, ирски министар за дјечју, равноправност, инвалидитет, интеграцију и младе. Покренула је три нове публикације које су израдиле Радна група у оквиру ЕТ 2020.о предшколском васпитању и образовању те Европска комисија:

Повјереница Габриел је похвалила ове доприносе првом приоритету Европског подручја образовања: квалитету, равноправности, укључености и успјеху у образовању и оспособљавању. Господин Коста је нагласио како се у оквиру предшколског васпитања и образовања јача успјех и помаже се дјеци да касније постану бољи ученици и напоменуо је да ће Португал користити пакет алата за праћење најновијих образовних реформи. Господин О’Горман је такође подијелио планове за развој радне снаге у подручју ирског предшколског васпитања и образовања у оквиру стратегије „Првих 5“. Ирска је користила Европски оквир за квалитет за предшколско васпитање и образовање са циљем да изради овај план, којим се желе побољшати квалификације, плате и радни услови особља у подручју предшколског васпитања и образовања.

У два панела представници из четири европске организације (EurochildLifelong Learning PlatformEurocities i ETUCE) су расправљали о најновијим развојима у односу на укљученост, професионалност особља и о Препорукама Савјета о квалитету система предшколског васпитања и образовања.

Снимак догађаја је доступна овдје.

Европска комисија је такође најавила надолазећу брошуру о ефектима пандемије COVID-19 на сектор предшколског васпитања и образовања.

Даљи вебинари у 2021. ће се усмјерити на предшколско васпитање и образовање у Европи, укључујући више детаља о укључености и професионалности сектора.