Izaberite stranicu

EPALE (ePlatform for Adult Learning in Europe) је европска отворена заједница чланова за наставнике, тренере, академике, креаторе политика, стручњаке и све оне који имају стручну улогу у учењу одраслих. Данас електронској платформи ЕPALE можете да приступите на 32 језика. Захваљујући ЕPALE, сви који су укључени у образовање одраслих имају прилику да се повежу са својим европским колегама. Поред тога, платформа ЕPALE омогућава свим регистрованим корисницима учествовање у онлајн дискусијама, конференцијама, обукама или пројектима, размјењивање искустава, ресурса и још много тога.

Кренимо заједно на ЕPALE путовање!

У просјеку, преко 130 000 практичара учења одраслих посјети ЕPALE на мјесечном нивоу. ЕPALE заједница данас броји више од 90 000 чланова. Откријте зашто је добро бити члан EPALE заједнице.

Осим за инспирацију и размјену искустава и мишљења, ЕPALE је веома користан алат у припреми и имплементацији Еrasmus+ пројеката. Ове године је представљена нова секција на платформи EPALE Erasmus+ простор. Она представља алат за руководиоце пројеката, постојеће и потенцијалне партнере, са посебним фокусом на КА1 и КА2 пројекте, осмишљен тако да дозволи комбиновану мобилност и сарадњу.

У фази припреме пројеката, заинтересовани могу путем платформе да пронађу партнере и међусобно да се повежу путем простора за сарадњу или заједница пракси, а касније могу да искористе платформу за дисеминацију пројектних резултата, што је обавезна активност. Платформа је одлично мјесто за дисеминацију кроз рубрике:

На примјер, пројектне резултате је могуће учитати у тематској секцији Ресурси, а потом опис објавити као блог. Сви догађаји у вези са пројектима могу да се најаве у за то предвиђеној рубрици у облику вијести, а догађаји могу да се упишу у календар догађаја.

Поред тога, уколико сте регистровани корисник ЕPALE платформе, имате могућност да претражујете, дискутујете или пишете ваше ауторске текстове различитих тема који су повезани са образовањем одраслих из области: вјештине, ученици, окружења, квалитет и образовне политике.

У току 2021. године у фокусу су три теме на ЕPALE платформи:

  1. Животне и радне вјештине
  2. Дигитална транзиција
  3. Инклузивне друштвене промјене

Сви чланови ЕPALE заједнице позвани су да дају свој допринос свакој од ових тема у писаној форми.

Заједница практичара у области стручног образовања и оспособљавања

У склопу платформе ЕPALE недавно је основана онлајн Заједница у области праксе којој је циљ да постане простор за умрежавање и размјену искуства, пракси и идеја. Практичари у стручном образовању и оспособљавању (VЕТ) могу да пронађу у Заједници конкретна рјешења за своје проблеме и бити у току с европским политикама као и придоносити европским иницијативама. С обзиром на то да је ријеч о затвореној заједници, за чланство је потребна регистрација.

EPALE подршка у вријеме пандемије

Пандемија узрокована вирусом COVID-19 јако је утицала на област образовања одраслих, а промјене су се, као и у другим пољима образовања, догодиле веома брзо. Сви који су укључени у процес образовања одраслих морали су да покажу велику издржљивост и креативност у прилагођавању новонасталој ситуацији.

Као подршка свима који су укључени у образовање одраслих у вријеме пандемије, креиран је ЕPALE сет  ресурса који је објављен на платформи. Овај сет за помоћ у образовању одраслих представља приказ занимљивих садржаја и нуди алате за коришћење у подучавању и учењу.

Преузмите ЕPALE сет ресурса 2020: Изазови и иновације са платформе EPALE

Још један вид подршке заједници едукатора одраслих у току пандемије, а уједно и највећи и најбитнији догађај из области образовања одраслих у Европи који је обиљежио претходну годину, је и Конференција ЕPALE заједнице 2020: Обликовање будућности образовања одраслих у Европи. Овај догађај се традиционално одржава сваке године у неком од европских главних градова, али је овог пута одржан у онлајн формату и представљен путем ЕPALE платформе и још неких онлајн канала. Конференција ЕPALE заједнице је намијењена свим заинтересованим странама из сектора образовања одраслих са европског континента, али и шире, а прошлогодишњу тродневну конференцију пратило је више од 3800 посјетиоца. Након конференције објављен је сет ресурса у којем је приказан садржај са конференције. Овај сет представља јединствени водич кроз онлајн Конференцију EPALE заједнице 2020, а креиран је како би олакшао корисницима да се крећу кроз богатство емитованог садржаја.

Овогодишња онлајн Конференција ЕPALE заједнице 2021 најављена је за период од 12. до 14. октобра 2021. године, а сви учесници ће имати прилику да чују еминентне говорнике, стручњаке из области образовања одраслих и креаторе образовних политика, да прате панеле на различите теме, као и да учествују у различитим радионицама и дискусијама, како на европском тако и на националном нивоу.

Током 2020. године, чланови заједнице су бројним квалитетним и инспиративним садржајима обогатили платформу ЕPALE. Иницијатива пројекта ЕPALE „Приче из ЕPALE заједнице 2020је привукла пажњу многим регистрованим корисницима. Они су се окупили како би се суочили са изазовима током пандемије COVID-19 и својим подијељеним причама подржали колеге, те побољшали вриједност и иновативност у образовању одраслих. Међу њима се налазе и четири инспиративне приче из Босне и Херцеговине. Ова кампања је успјешно завршена крајем 2020. године, а данас можете да прочитате укупно 114 прича спојених у издању Књига прича из ЕPALE заједнице 2020.  

 

МОЈ ЕPALE је најновија секција за приступ вашем личном ЕPALE искуству

У овој секцији могуће је приступити личној контролној табли и могу да се виде појединачне активности или да се пронађу одређене групе.

На крају, али не мање важно, могуће је приступити личном простору похађаних обука и прикупљених материјала за учење, под називом Моје усавршавање. Могуће је укључити се у масовне отворене онлајн курсеве (MOOCs), у ЕPALE онлајн библиотеку с ресурсима или претражити  отворене образовне ресурсе (OERs).

Само регистровани корисници имају приступ овој новој секцији као и прилику да приступе персонализованом садржају и да постављају коментаре на веб страници.

Уколико имате било какве проблеме приликом навигације платформом, можете да потражите помоћ у секцији више информација или кроз одговоре на често постављана питања.

* У случају проблема приликом регистрације или управљања платформом ЕПАЛЕ слободно можете да контактирате државни тим за подршку ЕPALE Босна и Херцеговина.

Ваш Државни тим за подршку ЕPALE Босна и Херцеговина