Izaberite stranicu

Шеста по реду регионална конференција EPALE мреже која се традиционално одржава сваке године у сарадњи EPALE државних тимова за подршку из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Словеније и Србије одржана је 24. и 25. маја 2022. године у термама Тухељ у Хрватској. У регионалну сарадњу се од ове године укључио и државни тим за подршку EPALE из Сјеверне Македоније. Стручњаци из области образовања одраслих из шест земаља из окружења су ове године имали прилику да размијене добре праксе на тему „Улога образовања одраслих у успјешној друштвеној интеграцији и суочавању са изазовима”.

Земља домаћин овогодишње Регионалне EPALE конференције била је Хрватска. Након што је директор Агенције за струковно образовање и образовање одраслих, господин Миле Живчић службено отвoрио конференцију 25. маја, одржан је други дио пленарних излагања VI регионалне EPALE конференције. Представници државних тимова и истакнути стручњаци из региона су кроз пленарна излагања представили примјере добре праксе и изазове с којима се суочавају у раду с рањивим групама.

Панел говорник из Босне и Херцеговине, госпођа Азра Шулић, помоћница министра у сектору за предшколскo васпитање и образовање, основно образовање и инклузију у Министарству образовања, науке, културе и спорта Унско-санског кантона говорила је на тему: „Трансформативни потенцијали и могућности мијењања друштвене праксе – нови изазови и шансе„. Кроз своје излагање, представница БиХ делегације је презентовала разне изазове и примјере добре праксе из области образовања миграната у Босни и Херцеговини са акцентом на проналажењу нових модела подучавања иманентних новим околностима и образовним окружењима. Презентација је доступна путем EPALE ресурсног центра.

Такође, другог дана конференције су одржане и паралелне радионице по World Cafe принципу на тему образовања и запошљавања одраслих са акцентом на рањивим групама. Добра регионална EPALE сарадња се наставља, а домаћин наредне Регионалне конференције је земља Босна и Херцеговина.