Izaberite stranicu

Слика: hamza tightza / Unsplash.com

 

Европска комисија објавила је 30. септембра 2020. двије нове комуникације, а свака је имала за циљ појачати подршку наставницима и ученицима унутар земаља и међу земљама. Кратко ћемо погледати шта то значи за школе.

Европско образовно подручје

Са својом визијом Европског образовног простора, која ће се постићи до 2025. године, Комисија предлаже нове иницијативе, веће улагање и снажнију сарадњу држава чланица како би помогла свим Европљанима свих старосних скупина да искористе богату понуду образовања и оспособљавања у ЕУ. Квалитет, укљученост и „зелено“ кључне су ријечи.

За школе ће бити посебно важно предложено усмјеравање на:

  • Рјешавање проблема недостатака и промовисање добробити у школском образовању;
  • Подржати мобилност и прилику учитељима и ученицима да уче и цвјетају изван свог тренутног контекста;
  • Каријеру учитеља и водитеља школе. 

Финансирање из Европског плана за опоравак (NextGenerationEU) и програма Erasmus+ биће важно за остварење овога.

 

Акциони план за дигитално образовање 2021‒2027.

Акциони план за дигитално образовање оцртава визију Европске комисије за високе квалитете, укључујући и доступно дигитално образовање у Европи. Позив је на акцију за јачу сарадњу на европском нивоу како би се:

  • Учило из кризе COVID-19, у току које се технологија користи у мјерилима која никада прије нису виђена у образовању и оспособљавању;
  • Помогло да системи образовања и оспособљавања одговарају дигиталном добу.

 

У њему се наводе конкретне радње које ће вам помоћи у:

  • Ресурсима, нпр. интернетска веза, дигитална опрема и софтвер те онлајн материјал за учење;
  • Дигиталној компетенцији учитеља, како у стварању значајних искустава учења за ученике, тако и у приступу онлајн могућностима професионалног развоја;

•           Комбинованом учењу и улози коју дигитални алати могу играти у подршци не само подучавању и учењу већ и комуникацији између школа и породица, с другим школама и између школских власти.