Izaberite stranicu

Државна конференција EPALE одржана је у Теслићу 11. 12. 2019. године у склопу дводневне заједничке конференције EAAL и EPALE пројеката. Ове године акценат је стављен на тему Унапређење андрагошких компетенција наставника у образовању одраслих. Организатор и домаћин конференције је била Агенција за предшколско, основно и средње образовање унутар које дјелује Државни тим за подршку EPALE пројекту у Босни и Херцеговини. Конференција је окупила преко 70 представника различитих институција БиХ и невладиног сектора.

Еминентни стручњаци из области образовања одраслих из земље и региона говорили су на тему побољшања андрагошких компетенција. Проф. др Миомир Деспотовић, декан Филозофског факултета у Београду, са катредре за андрагогију је говорио на тему Андрагошке компетенције – модели и искуства, док је психолог Зорица Минић из Испитног центра Црне Горе говорила о Значају комуникације за образовање одраслих. Презентације су праћене и радионицама у којима су учесници конференције могли кроз практичан рад да сазнају како боље комуницирати, како стећи и примјенити андрагошке компетенције.

Сада већ традиционално, Агенција је угостила и чланове државних тимова за подршку ЕПАЛЕ из Србије, Хрватске и Црне Горе. Искуства из региона са учеснима конференције подијелили су доц. др sc. Горан Лапат са Учитељског факултета Свеучилишта у Загребу говорећи на тему Актуелности у образовању одраслих у Републици Хрватској и Ружица Маџаревић из Фондације Темпус из Београда која је говорила о Унапређењу компетенција запослених у образовању одраслих и примјерима добре праксе Републике Србије.

Сваке године Државни тим за подршку EPALE БиХ окупља стручњаке из области образовања одраслих из цијеле Босне и Херцеговине са циљем унапређења квалитета, размјене искустава и добрих пракси из ове области.

Овогодишњом конференцијом Агенција је обиљежила јубиларних пет година рада пројеката EPALE и EAAL у Босни и Херцеговини.