Izaberite stranicu

Министарство за образовање, науку, културу и спорт Зеничко-добојског кантона и Педагошки завод Зеница, уз подршку Мисије ОЕБС-а у Босни и Херцеговини, 10. 02. 2020. године  су организовали семинар за директоре основних и средњих школа и представнике академске заједнице. Основни циљ семинара је био представљање Извјештаја ПИСА 2018 за Босну и Херцеговину.

Министар за образовање, науку, културу и спорт Спахија Козлић је рекао да су резултати ПИСА истраживања веома корисни за ово министарство, средње и основне школе, те да су на основу анализа већ покренути одређени механизми у систему образовања у Зеничко-добојском кантону.

Јасна Дубравчић, шефица Одјељења за људску димензију ОЕБС-а, истакла је да је образовање, као један од главних приоритета ове организације, важно за стварање иновативне генерације за будућност државе БиХ те да ОЕБС остаје партнер у свим напорима власти за унапређење образовних система.

Водитељ радног дијела семинара је била представница Агенције за предшколско, основно и средње образовање, Жанета Џумхур, ПИСА координаторка и главна аналитичарка ПИСА извјештаја за  БиХ. Између осталог, рекла је да се наша земља не може похвалити резултатима, али да је истраживање добар основ за утврђивање стварног стања и недостатака у образовним системима, те креирање нових политика, стратегија и корака који могу да доведу до побољшања, а у чему се очекује већи ангажман надлежних министарстава као доносилаца стратешких одлука. Први дио семинара је био резервисан за представљање неких од сегмената ПИСА извјештаја док се у другом дијелу говорило о смјерницама и препорукама које су настале на основу ПИСА резултата.

Семинар је био одлична прилика да се размјене мишљења, идеје и приједлози који ће допринијети унапређењу образовних процеса и образовних политика у Босни и Херцеговини. Директори основних и средњих школа су на веома добар начин имали прилику да изнесу своје ставове и да дају смјернице образовним властима за будућа дјеловања.