Izaberite stranicu

Поводом обиљежавања десете године рада Агенције за предшколско основно и средње образовање  у Мостару  је одржана свечана конференција под именом  „Градимо квалитетно образовање заједно“  током које су представљени свеобухватни резултати десетогодишњег рада Агенције и додијељене захвалнице партнерима и сарадницима. Уз раднике Агенције конференцији су присуствовали бројни гости, представници домаћих и међународних организација/институција, представници надлежних министарстава образовања и педагошких завода, као и шеф  Мисије ОЕБС-а, амбасадор  Bruce Berton и генерални секретар Савјета министара БиХ, господин Роберт Видовић.

Свечану конференцију отворила је директорица Агенције, гђа Маја Стојкић,  осврнувши се кратко на протеклих 10 година рада. У уводном дијелу присутнима се обратио и Аднан Хусић, помоћник министра Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине, а презентоване су и бројне активности спроведене у сарадњи с домаћим и међународним партнерским институцијама. Позитивна искуства из домене свога рада и примјере добре праксе са учесницима конференције подијелио је и директор Колеџа уједињеног свијета у Мостару, господин Марк Фелтхам.

У протеклих десет година Агенција је развила Заједничко језгро дефинисано на исходима учења, спровела шест методолошких обука, објавила 39 докумената, спровела међународно истраживање PISA 2018 и урадила припреме за спровођење истраживања TIMSS 2019, организовала преко 100 различитих догађаја у склопу Erasmus+ програма, одржала  110 јавних расправа, више од 200 радионица, организовала 500 радних група, укључила у своје активности више од 700 школа и директора, 1000 наставника, 2000 учесника eTwinning обука, те преко 10000 родитеља и 20 000 ученика.

Посебни гости, осим представника министарстава и завода, академске заједнице и привредне коморе,  били су представници међународних партнерских институција и организација: представници ОХР-а, Делегације Европске комисије у БиХ, Савјета Европе, амбасаде Сједињених Америчких Држава, Мисије ОЕБС-а у БиХ, УНИЦЕФ-а, оганизације Save the Children, Фонда отворено друштво, Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA), ЦИВИТАС-а, Организације Infohouse, центра за образовне иницијативе Step by Step као и представници партнерских институција из Републике Словеније.