Izaberite stranicu

18.01.2021.

„Током пандемије корона вируса, више него икад, постоји потреба за интернетом без лажних и обмањујућих информација.

 (Европска комисија на Твитеру).

Ове 2021. године, eTwinning се фокусира на двије стране истог новчића: Медијску писменост, са једне стране и како се борити са феноменом дезинформација и лажних веијсти, са друге. Постало је јасно током 2020, године корона пандемије, да је експонираност грађана дезинформацијама велики изазов не само за одрасле, већ и за ученике/-ице.

Припремна акција о Медијској писмености за 2020. године , у организацији Европске комисије, описује „медијску писменост” као кровни појам који укључује све техничке, когнитивне, социјалне, грађанске и креативне способности које омогућавају грађанима приступ медијима, да о њима критички размишљају и да су са њима у интеракцији.

Дезинформација“ подразумијева провјерено лажну или обмањујућу информацију која се ствара, презентује и шири ради економске добити или намјерног обмањивања јавности и може изазвати јавну штету.

eTwinning промовише Медијску писменост од свог рођења 2005. године, фокусирајући се на интегрисање дигиталних алата у свакодневни живот наставника/-ица и ученика/-ица. Посебна пажња дата је дигиталном држављанству, са циљем да се његује свијест и одговорност ученика/-ица при коришћењу дигиталних алата.

Области које eTwinning обухвата укључују: дигиталну писменост, дигитална и интелектуална права и одговорност, дигиталну безбиједност и заштиту података, дигиталне законе и правила понашања, дигиталну доступност и дигиталну комуникацију.

Током 2021. године, промовисаћемо медијску писменост и хватати се у коштац са дезинформацијама кроз многе активности: од прилика за професионално усавршавање до онлајн догађаја и конференција, од комуникацијских кампања и публикација до чланака објављених на порталу.

Придружите нам се у овогодишњој авантури – како бисмо заједно открили непроцјењиву вриједност истинитих информација и како да их препознамо.