Izaberite stranicu

еТвинери из Босне и Херцеговине су учествовали на још једном eTwinning догађају. Овог пута ради се о eTwinning радионици за професионални развој организованој за наставнике основних школа, првенствено за наставнике разредне наставе. Из Босне и Херцеговине у догађају су учествовале Расема Делић из ОШ „Хармани I“, Бихаћ и Дијана Дорфер Галијашевић из ОШ „Сафвет-бег Башагић“, Сарајево. Обје наставнице су активно учествовале у изабраним активностима.

Успјешна eTwinning радионица за професионални развој се одржала у Лимасолу, Кипар, од 16. до 18. маја 2019. године, на којој је учествовало 90 еТвинера и експерата из 23 европске земље.

Ова радионица је била фокусирана на то како образовање може да се користи за промоцију учешћа етничког и демократског грађанства, у складу са годишњом темом eTwinning-а Demokratsko učestvovanje.

На почетку радионице учесницима је добродошлицу пожелио Христос Хаџиатанасију (Christos Hadjiathanasiou),  директор Одјељења основног образовања у Ministarstvu obrazovanja i kulture  на Кипру, који је истакао важност улоге наставника у друштву: „Ми, као наставници, имамо важну улогу према друштву као и у томе у каквом друштву желимо да живимо“.

Др. Тереза Маркидоу, искусна наставница ликовне културе и научна сарадница у европском  Univerzitetu u Kipru, у свом уводном говору нагласила је повезаност између образовања ликовне културе и демократије, и представила практичне примјере из школа на Кипру. Током свог говора је нагласила и важност демократског учествовања и истакла да „Демократија треба да буде гласна“.

Ирена Патераки, педагошки и мониторинг eTwinning менаџер је имала инспиративни говор о “Демократији у акцији кроз eTwinning ”, а водила је и интерактивну сесију “Демократија у пракси” планирану за крај програма. Она је нагласила: „Демократија се не може узимати као нешто што је увијек присутно и то није нешто са чим се рађамо. Демократија се учи!“

Други дан је био испуњен различитим активностима, које су укључивале неколико радионица, као што је: “Хакирање мржње: Оснаживање демократског грађанства” коју је водила Сабрина Ворбау из пројекта SELMA. Учесници су дискутовали о начинима промоције међусобне свјесности, толеранције и поштовања, кроз приступ холистичког оснаживања, која се тиче онлајн мржње, примарно у школама.

Др. Елена Папамикел, службеница из Педагошког института Кипра, водила је радионицу: “Подучавање о контраверзним питањима у контексту образовања људских права и грађанског образовања“, фокусирајући се на педагошке вриједности подучавања ових контраверзних питања, доступних техника и стратегија за рад на овим темама у учионици.

Током посљедњег дана Клер Морван, eTwinning менаџерка за комуникацију, затворила је сесију са активношћу умрежавања, у којој су учесници показали свој ентузијазам и мотивацију за дијељење и постављање изазова пред себе саме, кроз активност јавног говорења.