Izaberite stranicu
Великом стручном конференцијом, одржаном у виртуелном окружењу, Агенција је најавила серију TIMSS 2019 тематских радионица које ће се одржавати све до краја 2. мјесеца 2021. године.

Стручна онлајн конференција Агенције за предшколско, основно и средње образовање у први план ставила је свеобухватну анализу прикупљених TIMSS 2019 података што је учесницима омогућило детаљан увид у резултате и препоруке овога истраживања, као и у практичан начин њихове примјене.

Наиме, прије недјељу дана Агенција је објавила резултате и Извјештај с препорукама TIMSS 2019 међународног истраживања за Босну и Херцеговину које прати трендове у знању математике и природних наука те пружа податке о ученичким постигнућима из споменутих области, као и о елементима који на њих утичу. Нажалост, TIMSS 2019 резултати потврдили су све оно на што нам је указала PISA 2018 –  нашој дјеци, у односу на њихове вршњаке диљем свијета, нису пружене исте могућности за остварење пуних потенцијала.

Циљ прве у низу стручних онлајн конференција био је приближити начине на које се резултати и препоруке међународних истраживања могу користити за унапређење образовања у БиХ. Посебан осврт стављен је на чиниоце ученичких постигнућа као и на питање шта свако од нас, из своје улоге, може учинити како би допринијео побољшању квалитета образовања.

Сврха међународних истраживања није међусобно такмичење нити повод за тражење криваца, него праћење трендова кроз вријеме и увид у податке упоредиве на међународном нивоу, што омогућава да земље, економије и образовни системи уче једни од других.

На добијене резултате не може се утицати, али свако у свом домену може учинити све како би се покренуле нужне реформе у нашој држави – један је од главних закључака конференције.

Агенција је и овом приликом упутила апел образовним властима да резултате TIMSS 2019 истраживања прихвате с озбиљношћу, као подстицај за убрзавање реформских процеса. Надлежне образовне власти било гдје у свијету па тако и у нашој земљи, имају кључну одговорност у  осигуравању свих услова како би свако дијете добило најбоље могуће образовање и остварило своје пуне потенцијале. Босна и Херцеговина треба још данас да образује младе људе који ће сутра моћи остварити економски и друштвени напредак у својој земљи.

Агенција ће наставити одржавати тематске радионице у вези са различитим подручјима TIMSS истраживања све до краја другог мјесеца 2021. Већ за сљедећи уторак, 22. 12. 2020, најављена је радионица за наставнике, директоре школа и педагоге.