Završna konferencija Europske agende za obrazovanje odraslih održana je u Tesliću 10. 12. 2019. godine unutar dvodnevne zajedničke konferencije EAAL i EPALE projekata. Cilj Konferencija bio je predstavljanje dokumenta Obrazovanje odraslih zasnovano na životnim vještinama na temu osnovnih životnih vještina, njihovome podrijetlu i različitim načinima shvaćanja pojma.

Poznata je činjenica kako današnje društvo podliježe stalnim promjenama, svijet rada se promijenio i nastavlja s promjenama što iziskuje od svake odrasle osobe kontinuirano učenje cijeloga života. Promjene u ekonomiji znače da će većina ljudi imati nekoliko različitih radnih mjesta tijekom života. Osnovna poruka programa je da obrazovanje odraslih u svim oblicima – formalnome, neformalnom, informalnom omogućava nadogradnju za one koji su pogođeni nezaposlenošću ili promjenama u karijeri. Odrasli s niskom razinom osnovnih vještina kao što su pismenost, računanje i digitalne vještine često imaju prepreke u učenju i manje sudjeluju u obrazovanju. Razlozi za to su različiti: niska motivacija, ograničeni financijski resursi i negativna iskustva u učenju.

Konferencija je okupila veliki broj predstavnika različitih institucija vladinog i nevladinoga sektora. Sudionici Konferencije imali su prigodu da čuju više prezentacija o aktualnim temama i novinama iz oblasti obrazovanja odraslih. Konferencija je imala regionalni karakter pošto je Agencija bila domaćin kolegama iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore.