Konferencija EPALE održana je u Tesliću 11. 12. 2019. godine u sklopu dvodnevne zajedničke konferencije EAAL i EPALE projekata. Ove godine akcenat je stavljen na temu Unapređenje andragoških kompetencija nastavnika u obrazovanju odraslih. Organizator konferencije bila je Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje unutar koje djeluje Državni tim za podršku EPALE u Bosni i Hercegovini. Konferencija je okupila preko 70 predstavnika različitih institucija BiH i predstavnika nevladinoga sektora.

Eminentni stručnjaci iz oblasti obrazovanja odraslih iz zemlje i regije govorili su na temu poboljšanja andragoških kompetencija. Prof. dr Miomir Despotović, dekan Filozofskoga fakulteta u Beogradu, s katedre za andragogiju, govorio je na temu Andragoške kompetencije – modeli i iskustva, dok je gđa Minić, psihologinja iz Ispitnog centra Crne Gore govorila o Važnosti komunikacije za obrazovanje odraslih. Prezentacije su popraćene i radionicama u kojima su sudionici Konferencije mogli kroz praktičan rad saznati kako bolje komunicirati, kako steći i primijeniti andragoške kompetencije.

Sada već tradicionalno, Agencija je ugostila i članove državnih timova za podršku EPALE iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Iskustva iz regije sa sudionicima Konferencije podijelili su doc. dr. sc. Goran Lapat s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu govoreći na temu Aktualnosti u obrazovanju odraslih u Republici Hrvatskoj i Ružica Madžarević iz Fondacije Tempus iz Beograda koja je govorila na temu Unapređenje kompetencija zaposlenih u obrazovanju odraslih i primjerima dobre prakse Republike Srbije.

Svake godine Državni tim za podršku EPALE okuplja stručnjake iz oblasti obrazovanja odraslih iz cijele Bosne i Hercegovine u cilju unapređenja kvalitete, razmjene iskustava i dobrih praksi iz ove oblasti, a ovogodišnjom Konferencijom Agencija je obilježila jubilarnih pet godina rada projekata EPALE i EAAL u Bosni i Hercegovini.