Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje organizovala je završnu konferenciju EPALE projekta u Bosni i Hercegovini. Konferencija je održana 13. – 14. 11. 2018. u Bijeljini uz učešće preko šezdeset predstavnika institucija iz oblasti obrazovanja odraslih iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Direktorica Agencije Maja Stojkić je pozdravila prisutne i otvorila konferenciju ističući važnost cjeloživotnog učenja i kreiranja razvojne politike usmjerene potrebama tržišta rada i rasta zaposlenosti.

Doc. dr Siniša Gatarić, zamjenik direktorice Agencije, rukovodilac područne jedinice Agencije u Banja Luci i koordinator EPALE projekta u Bosni i Hercegovini predstavio je projekat i njegovu implementaciju u Bosni i Hercegovini.

Žaneta Džumhur, koordinator e–Twinning projekta u BiH, predstavila je aktivnosti e-Twinning projekta u BiH.

Marica Vukomanović iz Fondacije Tempus Republike Srbije, Gordana Bošković iz Centra za stručno obrazovanje Crne Gore i Mario Vučić iz Agencije za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih Republike Hrvatske predstavili su novine u obrazovanju odraslih i aktivnosti EPALE projekta u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Gordana Latinović, zamjenica direktora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske govorila je o obrazovanju odraslih i tržištu rada u Republici Srpskoj.

Drugi dan konferencije, Branislava Knežić, profesorica Filozofskog fakulteta u Beogradu, imala je izlaganje na temu: ‘Obrazovanje u zatvoru: društveni i/ili naučni zaborav’ a Milana Potkonjak, profesor pedagogije, na temu: ‘Obrazovanje zatvorenika u sistemu za izvršenje krivičnih sankcija Republike Srpske’.