Na poziv nadležnih obrazovnih vlasti Srednjobosanskog kantona, Državna organizacija za podršku eTwinningu je održala pet eTwinning obuka u okviru programa stručnog usavršavanja  nastavnika osnovnih i srednjih škola na području ovog kantona. Prisutne su pozdravili i kratko  se obratili Nermin Mehremić, direktor škole, i  Selma Mahmić, zamjenica predsjednika Kantonalnog stručnog aktiva za osnovne škole koje NPP realiziraju na bosanskom jeziku.

Predstavnici DOP-a su zahvalili Ministarstvu  obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona na inicijativi da se pred početak nove školske godine organizira eTwinning obuka, te  učesnicima poželjeli dobrodošlicu u evropsku zajednicu škola i evropsku zajednicu odgojno-obrazovnih profesionalaca s otvorenim članstvom u događajima i prilikama za kontinuirani profesionalni razvoj i cjeloživotno učenje koje nudi projekt eTwinning.

eTwinning obuke su vodile eTwinning ambasadorice Lejla Hujdur i Azra Šoše i istaknuta članica eTwinning zajednice Selma Mahmić, uz podršku ostalih članova eTwinning tima.

eTwinning obuke „Učiti i podučiti uz eTwinning“  i praktične prezentacije registracije na  eTwinning (ESEP) platformu su realizirane za ukupno 124 učesnika,  nastavnike predmetne nastave u osnovnim školama i profesore iz srednjih škola 29. augusta, a za nastavnike/učitelje  razredne nastave 30. augusta u Kiseljaku, OŠ „Kiseljak 1“ Bilalovac u Kiseljaku. 

Učesnici obuka su upoznati s mogućnostima eTwinninga koji svojim članovima omogućuje učenje i povezivanje s kolegama putem pokretanja zajedničkih projekata i stručnih događaja, dijeljenjem resursa, upotrebom web-alata za rad s kolegama i učenicima, učešće na domaćim i međunarodnim obukama i događajima uživo ili online, a u radioničkom dijelu obuke su se registrirali na eTwinning platformu i učlanili u eTwinning sobu pod nazivom „eTwinning obuka: „Učiti i podučiti uz eTwinning”,  koja je kreirana za potrebe ovog događaja i administrirat će se u svrhu daljnje saradnje, razvijanja projektnih ideja i registracije ostalih zainteresiranih za eTwinning zajednicu.

Sretan početak nove školske 2023/2024. godine želi vam eTwinning tim!