Prvi regionalni skup za instruktore aktivnog učenja (AUN program), u organizaciji Obrazovnog foruma iz Beograda, održan je na Zlatiboru, od 5. do 7. oktobra. 2018. godine.  Skupu je prisustvovalo preko 80 instruktora AUN programa iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Ciljevi skupa su bili:

  • Razmjena informacija o AUN programu u aktuelnim društvenim i političkim okolnostima
  • Razmjena iskustava u primjeni programa Aktivno učenje (AUN)
  • Produbljavanje razumijevanja smisla AUN-a u savremenom društvenom i obrazovnom kontekstu
  • Umrežavanje AUN stručnjaka i podsticaj za regionalnu saradnju

Bosnu i Hercegovinu su predstavljali instruktori AUN programa koji su završili seminare i obuke 2011. i 2012. godine u organizaciji Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i uz tehničku pomoć OSCE-a pod stručnim vodstvom profesora: Ivana Ivića, Ane Pešikan i Slobodanke Antić.

U prethodnom periodu većina  BiH instruktora je realizovala potrebna stažiranja za aktivno učenje s ciljem prenošenja ideja aktivnog učenja nastavnicima u BiH. Regionalnom skupu je prisustvovala predstavnica Agencije za predškolsko, osnovno i  srednje obrazovanje, koja je ujedno i AUN instruktor, Branka Popić. Ideje aktivnog učenja se mogu uključiti u procese unapređenja obrazovnih sistema u Bosni i Hercegovini  i tako približiti nastavnicima u svrhu njihove integracije u nastavne planove i programe.