Digitalna kompetencija jedna je od ključnih kompetencija, a odnosi se na pouzdanu i svrhovitu upotrebu digitalnih tehnologija za informisanje, komunikaciju i rješavanje osnovnih problema u svim aspektima života. U ovim trenucima, kada smo suočeni s prijetnjom zarazom COVID-19 (korona virusom), i kada je primarni cilj zaštiti najmlađu populaciju od zaraze, a ujedno im omogućiti sticanje novih znanja i kompetencija, jasno je koliko je digitalna kompetencija bitna.

U situaciji pandemije odgovorno ponašanje koje osigurava zdravlje i zaštitu naših najmilijih mora biti prioritet cijeloga društva, a digitalna tehnologija nam to u ovom trenutku može i omogućiti.

Ovaj iznenadni izazov je veliki test za cjelokupnu zajednicu, a posebno za nastavno i nenastavno osoblje koje sve svoje kapacitete koristi kako bi korištenjem digitalne tehnologije omogućili učenicima kontinuirani nastavak učenja i obrazovanja.

Svjesni kako je podučavanje i učenje poseban izazov za sve u obrazovnom lancu, Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje upućuje posebnu zahvalu svim odgajateljima, učiteljima, nastavnicima, profesorima, direktorima te svom nastavnom i nenastavnom osoblju koje, koristeći raspoložive online alate i društvene mreže, marljivo radi kako bi omogućilo djeci praćenje nastave bez izlaganja riziku od zaraze.

Nemjerljiv je uloženi trud u savladavanju svih prepreka koje se postavljaju u ovom procesu, ali imajući u vidu ono što se nastoji zaštititi i postići ovakvim načinom odvijanja nastave, vjerujemo kako će se taj trud višestruko isplatiti.

Ujedno potičemo i roditelje da se aktivno uključe u osiguranje uslova djeci kako bi se nastavni proces aktivno pratio i kako bi napori nastavnog osoblja bili ozbiljno shvaćeni i adekvatno prihvaćeni.

Uz želju da se kroz ove aktivnosti učenicima adekvatno prenesu nastavne jedinice te osiguraju uslovi u kojima oni neće, na bilo koji način, trpjeti zbog nastalih okolnostim, i uz želju da se kroz ovaj proces podigne opći nivo digitalne pismenosti, još jednom upućujemo zahvalu svom nastavnom i nenastavnom osoblju, direktorima škola, zaposlenima u pedagoškim zavodima i ministarstvima obrazovanja.