Državna služba za podršku EPALE BiH, koja djeluje unutar Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Bosni i Hercegovini, ovom prilikom želi podijeliti radosnu vijest sa cijelom zajednicom obrazovanja odraslih u Bosni i Hercegovini koja od nedavno EPALE platformi može pristupiti i na bosanskom i na srpskom jeziku. Pored hrvatskog jezika, koji je već u upotrebi na EPALE platformi, od sada su dostupna i druga dva službena jezika Bosne i Hercegovine:

EPALE je evropska platforma namijenjena profesionalcima u oblasti obrazovanja odraslih u Evropi. Osnovala ju je Evropska komisija 2014. godine u okviru programa Erazmus+ (2014–2020), a u Bosni i Hercegovini se implementira od 2015. godine.

Danas ova višejezična platforma broji preko 80 000 registrovanih članova iz cijele Evrope, a pored 24 službena jezika EU od sada je dostupna na još osam.

EPALE platformu izdvaja interaktivni pristup koji podrazumijeva aktivno učešće korisnika. Platforma pruža mogućnost pojedincima i institucijama da:

  • usavršavaju svoja znanja koristeći resurse na platformi (publikacije, naučne radove, objavljene blog članke i druge raznovrsne sadržaje na platformi);
  • razgovaraju sa kolegama širom Evrope o temama u oblasti obrazovanja odraslih (učestvovanjem u aktivnim diskusijama, učestvovanjem u radu manjih grupa čiji su članovi okupljeni oko neke teme i na taj način razmjenjuju ideje i iskustva).

Istovremeno, EPALE platforma omogućava registrovanim korisnicima da aktivno doprinose zajednici tako što će:

  • predstaviti svoja znanja iz oblasti obrazovanja odraslih kojima se bave (pisanje blogova, vijesti, članaka, objavljivanje događaja);
  • predstaviti drugim registrovanim članovima relevatne resurse (dodavanje novih resursa u postojeću bazu);
  • predstaviti rad svoje organizacije, primjere dobre prakse;
  • pronaći partnere za projekte. EPALE platforma pruža mogućnost pojedincima i institucijama da se pripreme za učestvovanje u osmišljavanju i provođenju ovih projekata, čime mogu doprinijeti unapređivanju oblasti obrazovanja odraslih.

Pozivamo sve članove andragoške zajednice Bosne i Hercegovine da se registruju na platformi EPALE i postanu dio najveće zajednice obrazovanja odraslih u Evropi!

Vaš državni tim za podršku EPALE BiH